Літературно-бібліографічні студії 2015

12 березня 2015 року у відділі наукової інформації та бібліографії відбулися чергові літературно-бібліографічні студії. На них були присутні провідні бібліографи обласних бібліотек міста, бібліотек вузів, коледжів, музеїв; викладачі, студенти - всі ті, хто цікавиться питаннями бібліографії, книговидавництва, літературознавства. Цього разу програма була як ніколи цікавою і насиченою, а студійна атмосфера занять - проникнута духом творчості.
Весняним подарунком учасницям студій стала доповідь заступника директора з наукової роботи Художнього музею ім. О. О. Шовкуненко, мистецтвознавця Владислави Дяченко - «Мисс Ремизова А. В. и её альбом "Купидоновы проказы" в Херсоне».
Альбом Ганни Володимирівни Ремізової (Васильєвої), виданий під творчим псевдонімом художниці «Міс» в 1913 р. в Санкт-Петербурзі, на сьогодні є одним з рідкісних пам'ятників епохи Срібного століття. Витончений еротизм і легкий флер куртуазності надає альбому Міс «Купидоновы проказы» особливої чарівності. У фондах Херсонського художнього музею зберігається не тільки цей альбом, але і оригінальні малюнки Ганни Володимирівни, а також її портрет, написаний братом - провідним художником-карикатуристом журналів "Сатирикон" і "Новий Сатирикон" Миколою Володимировичем Ремізовим. Про те, як вони потрапили в наш музей, про перебування Ремізова в Херсоні та їх дружбу з херсонським художником Г.В. Курнаковим і йшлося у доповіді Владислави Дяченко.

Дуже пізнавальними для учасників студій були відвідини інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку», який є «чемпіоном» бібліотеки з технічних новинок. Зав. відділом літератури іноземними мовами Олена Мащенко розповіла про величезні можливості використання інтерактивної дошки та інтерактивного столу в роботі бібліотекарів, викладачів, музейних працівників.

13 березня - день пам'яті відомого херсонського поета Миколи Івановича Братана. Презентація в рамках студій двох нових бібліографічних покажчиків, виданих ХОУНБ ім. Олеся Гончара до його 80-річчя - «Микола Братан: «Я з роду - віть сільського люду...» (Упор. Г.П. Мокрицька) і «Я без пісні і дня не прожив... » (Упор. Т.Л. Краснолуцька) була даниною пошани пам'яті нашого славного земляка.

Ольга Сак, завідуюча відділом рідкісних і цінних видань, представила свою останню роботу - каталог «Періодичні видання XIX - першої чверті XX століття у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара». Цей каталог надасть неоціненну допомогу всім, хто займається науково-дослідницькою роботою на одному з найскладніших її етапів - виявленні першоджерел.

Лілія Віжічаніна, провідний бібліограф, поділилася секретами успіху і популярності клубів, організованих нею на базі бібліографічного відділу - Клубу любителів історії і «Дивослово»; дала практичні рекомендації з питань клубної роботи. Інтерес до цієї теми не випадковий, так як останнім часом в роботі публічних бібліотек змінюються орієнтири: бібліотека стає в рівній мірі як місцем для навчання, отримання інформації, так і місцем для спілкування, проведення дозвілля.

Неабиякий інтерес викликав виступ нашої колеги із Обласної дитячої бібліотеки ім. Дніпрової Чайки - головного бібліотекаря Олени Ліпкіної. Вона розповіла про чудовий проект, який бібліотека активно втілює в життя, - серії краєзнавчих «Ігор патріотів Херсонщини». Уже сім ігор для учнів молодших класів створені бібліотекарями й існують в електронному форматі. Скоро вони будуть розміщені на спеціальній сторінці на сайті бібліотеки ім. Дніпрової Чайки, звідки їх можна буде скачати.
Одна з краєзнавчих ігор - «У пошуках знайомих незнайомців» із серії «Ігри патріотів Херсонщини» вийшла в херсонському видавництві «Наддніпряночка» в паперовому вигляді. Учасники студій високо оцінили креативний підхід до роботи бібліотекарів Обласної дитячої бібліотеки та побажали їм успіхів.

А закінчилася робота літературно-бібліографічних студій піснею на вірші Миколи Братана «Різьблені ворота», улюбленою для багатьох херсонців, у виконанні Фемія Мустафаєва та... традиційною фотографією на пам'ять.

Коментарі

Напишіть свій коментар

Календар подій

1 2 3 4 567
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 192021
22232425262728
2930