Головна Новини Бібліографічний покажчик як літопис життя: про новий покажчик «Олесь Гончар» (К., 2013)

Бібліографічний покажчик як літопис життя: про новий покажчик «Олесь Гончар» (К., 2013)

14.01.2014 08:57

«Дякую Богові, що дав мені народитися українцем», – ці слова належать Олесю Терентійовичу Гончару – Герою України, видатному письменнику, культурному і громадському діячу, творчість якого стала епохою в історії вітчизняної та світової культури. Його твори, перекладені більш як 40 мовами, неодноразово видавалися в багатьох країнах. У 1992 році Міжнародним Біографічним центром у Кембриджі йому було присуджено почесний титул «Всесвітній інтелектуал».
Не одне покоління молодих українців училося любити рідну землю і рідну мову на його емоційно насичених книжках. За словами Яреми Гояна, «особливість таланту Олеся Гончара в тому, що він уміє в океані рідної мови знайти слово, яке несе в собі код нації, і засвітити його перед народом, піднести, як знамено, розгорнути, як епоху, вмістити в ньому степи, ясні зорі і тихі води України. І тоді те обране чи послане долею слово, возродившись із народних глибин, набирає враз сили отчої землі і вогню, і дає ім’я новонародженому творові, і стає віхою в літературі, опиняється на чолі літературних лав і починає в мові свого народу нове життя. Славне, високе і горде імення – Український народ – виборював усім своїм подвижницьким життям як вищу зорю вірний син її Олесь Гончар».
Ім’я цього видатного письменника, його яскравий життєвий і творчий шлях тісно пов’язаний із Херсонщиною, її степами, тавричанами – прототипами героїв його творів.
Олесь Гончар любив наше місто, його працелюбних мешканців, захоплювався їх успіхами і невтомною працею. І не раз про це говорив і писав. При його підтримці і сприянні була побудована наша обласна універсальна наукова бібліотека, і ми дуже пишаємося, що з 1997 року вона носить ім’я Олеся Гончара.
Херсонці з великою шаною ставляться до творчості улюбленого письменника. У бібліотеці проводиться багато заходів з популяризації його творів. Він посідає почесне місце серед видатних особистостей «Галереї української афористики», яка нещодавно була створена у бібліотеці.
Однак, для більш плодотворної роботи з популяризації творчості письменника потрібні нові матеріали і документи. Тому працівники бібліотеки дуже зраділи, коли напередодні Нового Року отримали довгоочікуваний біобібліографічний покажчик «Олесь Гончар» (НПБУ, 2013), який був виданий з нагоди 95-річчя з дня народження письменника.
Покажчик охоплює матеріали, опубліковані в 1933-2012 роках і складається з трьох розділів. Перший – «Видання творів О. Т. Гончара (1933-2008)»; другий - «Література про О. Т. Гончара (1941-2008); і третій - «Твори О. Гончара та публікації про нього (2008-2013)». Упорядники підкреслюють: «У покажчику представлено матеріали, опубліковані в 1933-2012 рр., які всебічно відтворюють життєвий шлях, багатогранність творчості, громадську діяльність письменника, але попри великий обсяг (1717 позицій), є не всі публікації, оскільки відстежити величезну кількість матеріалів про видатного письменника і його твори неможливо (передусім у регіональних збірниках і зарубіжних виданнях). Упорядниками враховано тільки найбільш значущі видання і публікації, що всебічно відтворюють постать письменника і громадського діяча Олеся Гончара».
Біобібліографічний покажчик «Олесь Гончар» адресований науковцям, літературознавцям, мистецтвознавцям, викладачам, аспірантам, студентам гуманітарних вищих навчальних закладів, бібліотечним працівникам, а також усім, хто вивчає українську літературу і творчість О. Т. Гончара.
Бажаючих ознайомитися з покажчиком запрошуємо до відділу наукової інформації та бібліографії.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 910
111213 14 151617
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031