Головна Новини «Читання як мандри душі…»: літературно-бібліографічні студії – 2021

«Читання як мандри душі…»: літературно-бібліографічні студії – 2021

11.11.2021 12:20

10 листопада 2021 року у відділі наукової інформації та бібліографії відбулися чергові літературно-бібліографічні студії. Цьогорічна тема – «Популяризація читання засобами бібліографії: традиції та інновації». Як і завжди, програма студій була цікавою та насиченою.

Час вносить свої корективи в повсякденне життя. І в роботу бібліографічного відділу також. У цьому році зібрання бібліографів міста та області пройшло не в традиційному форматі – у стінах бібліотеки, а в режимі відеоконференції. І як виявилося, це мало свої переваги. По-перше, цей формат дозволив об'єднати довкола  роботи студій провідних бібліографів України з Києва, Дніпра, запросити відому письменницю та поетку з Івано-Франківська. По друге – до конференції мали можливість приєднатися колеги-бібліографи зі всієї Херсонщини. На нашому бібліографічному майданчику зібралося понад 60 учасників.

На сучасному етапі розвитку рекомендаційна бібліографія переживає «друге народження». Ця думка була озвучена у вітальному слові Лариси Неділько, заступниці директора з наукової роботи ХОУНБ імені Олеся Гончара, яка відкрила роботу студій.

Підтвердження цієї думки слухачі знайшли в доповіді Валентини Кононенко, завідуючої науково-бібліографічним відділом Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого «Рекомендаційна бібліографія: збереження традицій, пошук нових форм», яка була присвячена питанням упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у практичну бібліографічну діяльність. Цікавою була інформація про жанрове різноманіття рекомендаційних ресурсів та сервісів, які сприяють популяризації книги та читання.

Головна бібліотека Дніпропетровщини відома високим рівнем своїх бібліографічних покажчиків. Щорічно готується «Моє Придніпров’я. Календар пам’ятних дат Дніпропетровської області на …  рік», видаються науково-допоміжні та рекомендаційні бібліографічні посібники переважно краєзнавчої тематики. Цікавим досвідом роботи зі створення бібліографічних видань поділилася Віра Піскун, головний бібліограф відділу наукової інформації і бібліографії  ДОУНБ ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія у своїй доповіді «Бібліографічна продукція як засіб взаємодії ресурсу бібліотеки й користувача».  Бібліографічні видання представлені на сайті бібліотеки.

Нещодавно у відділ наукової інформації та бібліографії ХОУНБ ім. Олеся Гончара надійшла книга «Ukraїner. Країна зсередини» (Львів, 2019). Видання настільки цікаве, що при розробці програми студій було прийнято рішення запросити когось з команди ентузіастів, які брали участь у створенні книги. Детально про цей проєкт розповіла Євгенія Сапожникова, шеф-редакторка сайту «Ukrainer». Два з половиною роки волонтери провели в культурологічній експедиції Україною. Це 100 тисяч кілометрів та понад 400 відвіданих населених пунктів. На сторінках книги «Ukraїner. Країна зсередини» вони розповіли про те, якою ж є Україна насправді.  Особливу увагу у своїй розповіді пані Євгенія акцентувала на Херсонщині та як вона відображена у виданні.

Неабиякий інтерес викликав виступ завідуючої відділом документів із краєзнавства ХОУНБ імені Олеся Гончара Оксани Токовило «Краєзнавство завжди поруч: онлайн-проєкти відділу краєзнавства ХОУНБ імені Олеся Гончара». Вона розповіла про цікаві віртуальні проєкти, які краєзнавці активно втілюють у життя: «Херсонщина: час, події, люди», «Херсонщина 24/7», «Цікава історія», «Сторінками херсонських газет», та поділилася з учасниками студій планами на майбутнє.

Справжнім подарунком стала зустріч учасників зустрічі з Марією Ткачівською, яка презентувала свій новий роман «Княгиня Острозька». Авторка творуписьменниця, поетка, перекладачка та педагогиня, лауреатка премій імені Івана Франка, премії імені В. Стефаника, літературного конкурсу «Коронація слова». Її розповідь про героїню свого історичного роману та про те, як цікаво було працювати над створенням образу княгині Острозької, була дуже захоплюючою. Немає ніяких сумнівів, що шанувальників творчості Марії Ткачівської після такої приємної зустрічі стало набагато більше. До речі, книгу з автографом можна замовити у авторки.

Інформативною була презентація бібліографічного покажчика «30 років Hезалежності України: наукове осмислення. Бібліографія». Цей посібник підготовлено Національною історичною бібліотекою України до ювілейної річниці проголошення незалежної української держави. Книгу презентували Зейтуна Мусіназавідуюча науково-бібліографічним відділом НІБУ та Дарія Стегній, редакторка та упорядниця бібліографічного покажчика. У виданні зібрано джерела, що висвітлюють найбільш важливі процеси розвитку держави за період від початку демократизації українського суспільства так званої «перебудови» до теперішнього часу. Знайомство з покажчиком було дуже корисним. І приємним є той факт, що в цьому виданні відображено покажчик «Конституція незалежної України: шляхи реалізації та реформування» (Херсон, 2007), підготовлений Федько Т.С. –  бібліографом відділу наукової інформації та бібліографії ХОУНБ ім. Олеся Гончара.

Сьогодні веб-сайти є невід’ємною частиною сучасної бібліотеки і сприймаються як презентація її образу в інформаційному просторі. Питанням, як ефективно використовувати контент сайту відділу наукової інформації та бібліографії «Віртуальний бібліограф» ХОУНБ ім. Олеся Гончара, була присвячена консультація «Сайт «Віртуальний бібліограф» як сучасний інструмент бібліографічного інформування», яку провела для учасників студій Лілія Віжічаніна, завідуюча відділом наукової інформації та бібліографії ХОУНБ ім. Олеся Гончара. Структура сайту «Віртуальний бібліограф» та його контент постійно змінювалася відповідно до потреб часу і сьогодні багато матеріалів адресовано саме бібліотечним фахівцям, діяльність яких пов’язана з довідковим обслуговуванням, підвищенням рівня бібліотечно-бібліографічних знань читачів та популяризацією читання.

Насичена програма літературно-бібліографічні студій-2021 знайшла схвальні відгуки у всіх присутніх. Сподіваємося, що озвучені ідеї та досвід стануть для них джерелом натхнення та нових звершень у популяризації читання.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 910
111213 14 151617
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031