Головна Книжковий майданчик Бібліографічні огляди "Книжки в шоколаді": 11 липня – Всесвітній день шоколаду

"Книжки в шоколаді": 11 липня – Всесвітній день шоколаду

«Книжки в шоколаді»: 11 липня – Всесвітній день шоколаду

Кращою за гарну літню погоду, плитку шоколаду та хорошу книгу може бути лише хороша літня «шоколадна» книга.

Гіркота, інтрига, ніжність, насолода, таємниця і політ –  основи філософії шоколаду, які «працюють» і в житті, і в художній літературі.

11 липня любителі солодощів відзначають Всесвітній день шоколаду.
Пропонуємо вашій увазі огляд книг із «шоколадним» ефектом від українських та зарубіжних авторів. Ці  книжки можна знайти у фондах нашої книгозбірні.

Отож, знайомтеся:

Гербіш Надійка. Теплі історії до шоколаду: збірка / Надійка Гербіш; [ред. Ю. Шутенко ; фот. Н. Гербіш]. – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 139 с.
Це дуже тепла й позитивна книга. У ній зібрані історії про почуття й настрої, сумніви й рішення, далеку дорогу й затишний дім, чужі міста й близьких людей, солодкий шоколад і терпкувато-гірку каву. У них немає однозначних висновків і незмінних рецептів, а є пошуки та віра в імпровізацію. Є любов і сміливість, крихта суму й багато радості, чимало мрій і не менше спогадів.
Герої цих історій – прості жителі звичайних містечок, закохані, замислені, умільці надихати й такі, що за клапоть натхнення готові поділитися останньою філіжанкою кави, – хоча, що тут казати, вони готові ділитися своєю кавою й просто так. Вони щирі й справжні: пестять своїх котів, їздять на велосипедах, приймають гостей, печуть пиріжки й відсилають листівки, слухають вуличних музикантів і малюють маршрути на поторсаних картах. А ще у кожного з них є старі, улюблені горнятка, на дні яких і збереглися ці історії.


Дал Роальд. Чарлі і шоколадна фабрика / Роальд Дал; з англ. переклав Віктор Морозов. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. - 239 с.
Маленький хлопчик Чарлі Бакет живе у бідності. Мешкає він разом зі свою сім'єю (мамою, татом, двома бабусями та двома дідусями) у маленькій дерев'яній хатинці на краю великого міста. Йому раз на рік – на день народження – дарують єдиний дарунок – маленький шоколадний батончик.

У цьому ж самому місті живе ексцентричний виробник шоколаду Віллі Вонка, який закрив свою фабрику для сторонніх очей після того, як його конкуренти викрали кілька таємних рецептів. І ось, одного дня, газета повідомляє, що Вонка знову відкриває фабрику, але тільки для кількох щасливців, які знайдуть п'ять золотих квитків, захованих під обгортками п'яти шоколадних батончиків. Наприкінці екскурсії всі вони як спеціальний дарунок отримують пожиттєвий запас солодощів.

Останнього дня січня Чарлі йде дуже голодним додому і знаходить в канаві присипану снігом однодоларову банкноту. Він купує два шоколадних батончики і в другому знаходить п'ятий та останній Золотий квиток.

Секрет популярності даної повісті – у захоплюючій фентезійній розповіді, де шоколадна фабрика схожа на Країну Чудес із власними мешканцями і химерною, а іноді і небезпечною, атмосферою, у неабиякому настрої, актуальних і точних збірних образах і, нарешті, у смачному шоколадному настрої, який порадує всіх ласунів.

 

Дочинець Мирослав. Хліб і шоколад: новели тонкого литва і холодної чеканки / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2017. – 259 с.
Це книга «легкої» і «світлої» прози. Як зазначає автор у передмові до книжки, вона – про наше життя. Коли ситне, а коли пісне. Коли солодке, а коли – не дуже. Щоб відчути смак хліба, не треба їсти цілу паляницю, досить окрайця, навіть крихти. І ти розрізниш, де м’якуш, а де скоринка. Так і з прозою… Схоже щось і з шоколадом. Під цупкою, рипучою обгорткою захований гіркувато-солодкий смак втаємничості. Для тих, хто хоче туди заглянути.

 

Харрис Джоанн. Шоколад: роман / Джоанн Харрис; пер. с англ. И. Новоселецкой. – СПб. : Домино ; М. : Эксмо, 2008. – 378 с.
У маленькому французькому містечку – карнавал. І саме в цей час у ньому з`являються дві дивні особи – доросла й дитина. Віана Роше та її дочка Анук приїхали, щоб подарувати мешканцям міста небачену досі розкіш – цукерню. Місцевий священник обурений і ставить парафіян перед вибором – церква або шоколад.

Якби ж цукерки й шоколадки жінки, чиє волосся пахне вітрами далеких країв, не були такими смачними! Якби вона не вміла вгадувати, чого саме потребує кожен, хто заходить до її крамнички! Тоді у цьому містечку не сталося б стільки драматичних подій…


Эскивель Лаура. Шоколад на крутом кипятке: роман-календарь с рецептами блюд, содержащий описание домашних средств и любовных связей / Л. Эскивель. – СПб. : Амфора, 1999. – 253 с.
Книжка мексиканської письменниці поєднує в собі реальність і вимисел, еротику й містику, історію кохання та рецепти страв мексиканської кухні.

Він любить її, вона любить його, але з якихось складним причин вони багато-багато років не можуть бути разом. Зате потім возз'єднуються з такою силою пристрасті, що вмирають в обіймах один одного. Приправлено все це, на радість читачеві, тонким гумором. І, на радість кулінарам, нескінченними рецептами страв, які готуються головною героїнею, природженою куховаркою, палкою і вірною єдиному коханню Тітою, по ходу дії. Любов із перчиком – мексиканська екзотика!


Ягелло Йоанна. Шоколад із чилі: роман / Йоанна Ягелло; пер. з пол. Божени Антоняк. – Л. : Урбіно, 2013. – 286 с.
Якщо Ви коли-небудь куштували шоколад із чилі, то одразу згадаєте оте поєднання солодкого та гіркого смаків. Таким є вигляд життя Лінки, якій уже 17 років, вона навчається в ліцеї, знайшла свою сестру. А також – зрозуміла, які ж має почуття до Адріана. Але.. Життя – це не казка, і на шляху виникають нові труднощі. Цього разу вони пов’язані зокрема з оплатою навчання приватного ліцею. Та й стосунки з сестрою потрібно вчитися будувати. До цього всього Лінку чекає кохання на відстані. Кохання, яке не таке солодке, як уявлялося, – не як молочний шоколад. Здається, кохання радше схоже на шоколад із чилі.

Читайте, отримуйте задоволення, насолоджуйтеся життям!

Підготувала: бібліограф Лілія Віжічаніна

Календар подій

 123 4 56
78910 11 1213
141516 17 18 19 20
21222324252627
282930