Такі смачні та запашні… книги

Життя та здоров’я людини нерозривно пов’язані із вживанням їжі.
Щорічно 16 жовтня у понад 50 країнах світу відзначається Всесвітній день здорового харчування. Мета його – звернення уваги сучасного суспільства до проблем харчування.
З давніх часів їжу то звеличували до чогось божественного, то вважалося непристойним навіть говорити про неї при сторонніх. Наприклад, в Спарті харчувалися дуже скромно та не надавали їжі особливого значення, а поруч, в Афінах, приготування їжі перетворили на велике мистецтво.
За часів царювання Людовика XIV прийшов розквіт французької кухні, яка і до цього дня не здає своїх позицій.
В наш час, кулінарія також важлива. Існує безліч кулінарних теле- та радіо-передач. Всі люди люблять смачно поїсти, і багатьом подобається готувати самостійно.
Багато українських та зарубіжних письменників пропонують читачеві насолодитися поєднанням літературного та кулінарного контекстів. Феномен гастрономічного у творах формує окрему естетичну категорію, розвиває уяву читача, налаштовує на правильне харчування або навіть є чинником розвитку сюжету. Тонкощі кулінарного мистецтва яскраво простежуються в романах. Тема їжі в сучасній літературі становить значний інтерес.
Працівники відділу наукової інформації та бібліографії підібрали для Вас, наші читачі, добірку творів, які рясніють кулінарними описами, рецептами окремих страв, процесів їх виготовлення та споживання. Гастрономічні замальовки наскрізно вплетені в сюжетну канву твору, а поняття смачного й здорового харчування є постійною естетичною категорією.
Смакуйте та насолоджуйтеся кожною сторінкою «смачної» книги!